Ce este intretinerea corectiva?

Ce este intretinerea corectiva?

Exista cateva descrieri similare care sunt aruncate in jurul valorii, dar esenta este aceasta – intretinerea corectiva se refera la orice sarcina de intretinere care este efectuata pentru a restabili echipamentul, masina sau un sistem de functionare adecvata.

Privind numai la aceasta definitie, s-ar putea sa intrebati: nu este o intretinere corectiva doar una din lista lunga de sinonime pentru intretinerea reactiva (cum ar fi intreruperea si intretinerea la intreruperi)?

Desi uneori ar fi greu sa se faca distinctia, am putea sustine ca nu descriu acelasi lucru.

De exemplu, daca cineva va va intreba ce strategie de intretinere folositi, atunci raspunsul mai corect ar fi intretinerea reactiva . Acest lucru se datoreaza faptului ca intretinerea corectiva reprezinta un tip de actiune de intretinere pe care o faceti, nu intreaga strategie.

Avantajele de a face intretinerea corecta in mod corect

Avand un optimizat proces de intretinere corectiva aduce de-a lungul mai multor beneficii cum ar fi:

 • durata redusa a timpilor de intrerupere planificati si neplanificati
 • cost redus de functionare a unei strategii de intretinere reactiva
 • reducerea costului global al operatiunilor de intretinere

Scopul fiecarei echipe de intretinere este sa fie rapid si eficient, mai ales atunci cand vine vorba de defectiuni neasteptate ale echipamentelor critice. Acesta este motivul pentru care fiecare departament de intretinere trebuie sa se uite mai atent la modul in care efectueaza intretinerea corectiva.

Inainte de a continua sa discutam despre utilizarea eficienta a acesteia, vom realiza 2 scurte opriri pentru a examina cateva moduri diferite de intretinere corectiva care pot fi subdivizate.

Intretinere imediata imediata vs. intarziere

Aceasta subdiviziune se bazeaza pe momentul in care actiunile corective sunt luate in raport cu momentul in care a fost detectata problema sau esecul.

Intretinerea corectiva imediata se refera la actiunile corective care au loc imediat dupa esec.

Intretinerea corectiva amanata se refera la actiunile corective care sunt amanate / programate pentru mai tarziu. Exista multe motive pentru care intretinerea corectiva ar putea fi amanata, cum ar fi:

 • tehnicienii sunt necesari pentru un caz cu prioritate mai mare
 • piesele de schimb nu sunt disponibile
 • trebuie sa contactati un specialist pentru a efectua actiunile corective necesare
Planificata fata de intretinerea corectiva neplanificata

Oamenii prefera sa creada ca intretinerea reactiva reprezinta lipsa unui plan de intretinere, dar acest lucru nu este intotdeauna cazul.

Nu toate bunurile merita sa se puna pe un program de intretinere preventiva sau predictiva . Uneori, va decideti in mod constient sa lasati o masina sa se defecteze si puteti programa actiuni corective atunci cand apare defectiunea. Aceasta este ceea ce numiti intretinerea corectiva planificata .

Din pacate, lucrurile nu merg intotdeauna conform planului. Inspectia de intretinere preventiva efectuata insuficient sau un accident nefericit este tot ceea ce este necesar pentru a va sfarsi printr-o defalcare neasteptata pe maini. Aceste scenarii necesita efectuarea de actiuni corective bruste pentru a readuce activele la operatie, in mod corespunzator, mentinandu-le o intretinere corectiva neplanificata .

Cum sa utilizati eficient intretinerea corectiva

Daca va bazati foarte mult pe intretinerea reactiva la organizatia dvs., atunci este extrem de important sa aveti un flux de lucru de intretinere corecta.

A fi eficient in intretinerea corectiva inseamna ca:

 • operatorii de masini si alti angajati au o modalitate rapida si usoara de a raporta probleme
 • tehnicienii care efectueaza activitatea au acces rapid la toate informatiile necesare (cum ar fi descrierea problemei, istoricul activelor, instructiunile OEM …) pentru a efectua actiuni corective
 • aveti o modalitate eficienta de a programa si monitoriza progresul tuturor sarcinilor de intretinere, precum si capacitatea de a gestiona prioritatea sarcinilor
 • aveti o linie de comunicare deschisa, astfel incat informatiile pertinente pot fi usor comunicate intre diferiti membri ai echipei

Chiar daca aveti o strategie de intretinere proactiva, efectuarea unor sarcini corective din cand in cand este o realitate inevitabila. Deci, pentru toata lumea, sa exploram modul in care puteti extrage cea mai mare valoare din intretinerea corectiva si modul in care un CMMS poate sprijini aceste eforturi.

# 1) Imbunatatirea procesului de raportare

Daca doriti sa va asigurati ca toate actiunile corective sunt abordate in timp util, aveti nevoie de un sistem in care angajatii au o modalitate usoara de a trimite un bilet, in timp ce echipa de intretinere are o modalitate usoara de supraveghere si gestionare a acestuia.

Pentru cei care urmaresc totul manual, aveti, in general, cateva optiuni viabile:

 1. Configurati o caseta de solicitare de lucru pe care oamenii o pot folosi pentru a renunta la biletele de cerere de lucru. Cineva din echipa de intretinere poate fi numit pentru a verifica frecvent caseta si a le aloca in functie de prioritatea lor.
 2. Numiti o persoana in echipa de intretinere care este un punct de contact pentru toate solicitarile. El sau ea poate continua sa le filtreze in functie de prioritatea lor.

Daca nu aveti acest proces stabilit, tehnicienii de intretinere vor ajunge intr-o situatie in care vor incepe sa primeasca apeluri telefonice de solicitare de lucru in mijlocul altei lucrari importante. Acest lucru nu numai ca le va incetini, ci va determina, de asemenea, o frecare inutila. Sa nu mai mentionam cum problemele transmise numai prin cuvant oral (fara hartie sau traseu digital) pot fi usor uitate si lasate nesupravegheate.

Gandeste-te doar la cat de multe probleme mari sunt consecinta directa a problemelor mici care nu au fost luate in considerare la timp si vei intelege rapid de ce este asa de important.

Cum sa simplificati raportarea la CMMS

Daca aveti un software de intretinere care ofera un portal de cereri de munca, orice angajat din organizatia dvs. poate sa-l foloseasca pentru a trimite rapid si usor o cerere de intretinere. Pentru a face lucrurile mai fine, acest proces poate fi optimizat si mai mult cu codurile QR .  

Pentru exemplificare, iata cum este implementat un sistem de solicitare a muncii:

In timp ce sistemele de bilete mentionate mai pot functiona, nu este rar ca biletele se pierd si / sau se duplica, ceea ce poate aduce o multime de frustrare tuturor celor implicati si poate prelungi timpul costisitor. Modul digital de urmarire si depunere a cererilor de munca este pur si simplu superior.

# 2) Reglati fluxul de lucru

Nu conteaza daca problema se gaseste in timpul unei inspectii regulate sau daca un tehnician de intretinere se afla in afara locatiei pentru a avea grija de o cerere de munca depusa, stiind ce trebuie sa faca si avand informatii importante pe maini va accelera semnificativ activitatea .

Iata cateva lucruri pe care le puteti face pentru a asigura calitatea si viteza oricarui proces de intretinere corectiva:

 • invata pe toata lumea cum sa descrie in mod corespunzator problema si sa trimita cererea de munca, precum si care sunt informatiile suplimentare valoroase pe care le pot lasa, care ar putea fi utile tehnicienilor
 • asigurati-va ca tehnicienii au acces la recomandarile OEM, istoricul istoriilor de active, modelele de defectiuni si orice alte informatii pe care le-ar putea solicita
 • creati un set de proceduri standard de intretinere pe care tehnicienii le pot urma atunci cand se ocupa de active complexe
 • asigurati-va ca piesele de schimb necesare sunt in stoc, astfel incat tehnicienii sa nu trebuiasca sa improvizeze solutiile din aer subtire

Un lucru care nu se potrivea cu adevarat pe lista de mai sus, dar este important de spus este ca trebuie sa va asigurati, de asemenea, ca tehnicienii dumneavoastra sunt instruiti corespunzator pentru sarcinile care le sunt atribuite. In caz contrar, a face tot ce am mentionat in lista de mai sus nu inseamna prea mult.

Cum sa va potriviti fluxul de lucru cu CMMS

Exista multe moduri diferite in care un CMMS poate optimiza fluxul de lucru , dar ne vom concentra asupra lucrurilor care afecteaza modul in care efectuati sarcini corective.

Iata doar un fragment scurt de caracteristici utile pe care un CMMS modern le poate oferi in acest context:

 • acces rapid la jurnalele de intretinere si rapoarte pentru fiecare activ
 • carte de activ centralizata, care ofera o modalitate rapida de a gasi toate informatiile disponibile despre activul la indemana (cum ar fi recomandarile OEM, modelele de defectiuni si procedurile de intretinere)
 • sistemul de gestionare a piese de schimb va ajuta sa controlati inventarul, astfel incat sa nu va epuizati niciodata piesele de schimb

In afara de tot ceea ce sa mentionat, un CMMS imbunatateste, de asemenea, planificarea si fluxul de comunicare, pe care vom discuta in continuare.

# 3) Gestionati programarea

Daca ati continua sa studiati departamentele de intretinere bine intretinute, vom paria ca veti gasi ca un lucru pe care il au in comun este o strategie de intretinere bine definita, completata cu o modalitate eficienta de programare si supraveghere a progresului tuturor sarcinilor de intretinere.

Mai intai, sa vedem ce informatii doriti sa aveti la dispozitie in orice moment:

 • lista sarcinilor corective active (in curs)
 • lista sarcinilor corective care trebuie inca programate
 • care tehnicieni sunt desemnati pentru care sarcini corective
 • care este liber sa acopere sarcinile corective care trebuie inca programate si cand (ceea ce implica faptul ca persoana care da misiunile trebuie sa fie in general constienta de programul oricarei persoane din echipa de intretinere)

Daca nu sunteti tehnic, avand o tabla mare care sa serveasca drept tabel de locuri de munca va poate oferi o imagine de ansamblu decenta a informatiilor necesare (daca aveti un departament de intretinere destul de mic).

Echipele de intretinere de dimensiuni medii si mari trebuie sa foloseasca o tehnologie cu o baza de date centralizata daca doresc sa aiba sansa de a-si controla costurile de lucru si de exploatare. MS Outlook combinat cu foi de calcul diferite a fost o solutie timpurie, insa, odata cu cresterea disponibilitatii sistemelor de intretinere computerizata, exista putine motive sa continuam sa incercam sa „depasim” aceste metode depasite.

O problema cu care va confruntati adesea, ignorand modul in care programati si urmariti activitatea corectiva, este problema prioritara . Intrucat managerii de intretinere trebuie sa functioneze in cadrul unor bugete limitate, vor exista intotdeauna situatii in care anumite sarcini corective trebuie amanate sau reprogramate. Desi acest lucru poate fi abordat de la caz la caz, de asemenea, nu este o idee proasta de a atribui diferite niveluri de prioritate activelor dvs., astfel incat toata lumea sa stie imediat ce sarcini corective au prioritate.  

Modul de imbunatatire a planificarii cu CMMS 
Conform cercetarilor din domeniu efectuate anul trecut, programarea de intretinere a fost una dintre cele mai solicitate functii dintr-un CMMS.   

Acest lucru nu ne-a surprins deoarece sistemele CMMS au fost initial dezvoltate pentru a va ajuta sa urmariti si sa gestionati lucrarile de intretinere.

Aceasta inseamna ca acestea va permit sa digitalizati complet planificarea de intretinere. Singurul lucru pe care trebuie sa-l faceti in prealabil este sa adaugati materiale si tehnicieni de intretinere software-ului dvs.

Dupa aceasta, puteti sa alocati in mod eficient sarcinile corective tehnicienilor care sunt liberi, sa urmariti progresul lucrarilor, sa reassignati tehnicienii la alte sarcini sau sa reprogramati lucrarea dupa cum doriti – toate acestea cu doar cateva clicuri.

# 4) Asigurati-va canalele de comunicare adecvate

Nu conteaza cat de tare incerci, nu vei putea niciodata sa vina cu un set de proceduri care sa functioneze pentru toata lumea, in orice situatie. Informatiile suplimentare vor trebui uneori sa fie impartasite in zbor.

In plus, nu trebuie sa uitati ca sarcinile corective nu sunt doar o problema pentru echipa de intretinere. Persoanele care lucreaza cu bunuri care asteapta sa fie reparate trebuie, de asemenea, sa fie actualizate cu privire la progresul lucrarilor de intretinere.

Imaginati-va o situatie in care managerul de intretinere nu a anuntat managerul de linie ca vine tehnicianul. Daca un tip de intretinere apare la intamplare pentru a repara ceva, exista o sansa decenta ca va trebui sa stea in jur de 20 de minute pana la productie opriri sau spatiu este curatat si gata pentru el sa inceapa. Cu totii suntem de acord ca acest lucru este extrem de ineficient.

Asigurati-va ca toata lumea se afla pe aceeasi pagina inseamna ca trebuie sa aveti o linie clara de comunicare intre toti cei care sunt intr-un fel afectati de activitatea corectiva care trebuie efectuata. Lasati-i sa stie ce este gresit si cat timp va lua pentru a rezolva problema, astfel incat sa puteti programa de lucru cu suprapunere minima.

Cum CMMS mobil deschide linii de comunicare

Pentru aceasta sectiune, am vrut sa ne concentram asupra CMMS mobil, deoarece aceasta mobilitate este ceea ce permite comunicarea in timp real.

Nu putem vorbi despre alti furnizori CMMS, dar daca utilizati SMARTHUTS, iata ce puteti face:

 • utilizati portalul de cereri de munca pentru a trimite bilete
 • comunica rapid schimbarile prioritatii de sarcina cu echipa dvs. de intretinere prin notificari in aplicatii si prin e-mail
 • oricine are acces la instrument, poate lasa comentarii si poze cu anumite comenzi de lucru, adesea folosite de tehnicienii de intretinere pentru a colabora pe probleme complexe din locatii indepartate

In cele din urma, este important sa retineti ca faptul ca toate informatiile importante accesibile intr-un singur loc din orice locatie elimina adesea necesitatea unei comunicari reale, care minimizeaza solicitarea inutila pentru actualizari care incetinesc toata lumea.

Datele colectate de la clientii nostri sugereaza ca utilizarea aplicatiilor mobile Android si IOS a imbunatatit organizarea, comunicarea, responsabilitatea si productivitatea cu pana la 30%.

Exemple de intretinere corectiva

Pentru a fi cu adevarat prost pe ceea ce consideram a fi cea mai precisa definitie a intretinerii corective, vom descrie cateva scenarii diferite in care se utilizeaza intretinerea corectiva.

Exemplul # 1 – dupa defalcarea activelor

Acesta este exemplul cel mai de baza si comun al actiunii corective de intretinere.

Sa presupunem ca conduceti o instalatie de productie. O masina se descompune si intreaga linie de productie se opreste. Trimiteti pe cineva din echipa de intretinere pentru a examina si remedia problema. Tehnicianul asculta descrierea problemei, efectueaza o inspectie pentru a vedea daca este o defectiune mecanica sau electrica. El gaseste partea defectuoasa si o inlocuieste – ceea ce pune activul inapoi in situatia in care isi poate indeplini functia dorita.

Tehnicianul a efectuat o analiza dupa o defalcare neasteptata, a izolat problema si a facut corectiile necesare – cu alte cuvinte, a efectuat o munca corectiva neplanificata.

Exemplu # 2 – Problema observata in timpul lucrarilor de intretinere preventiva

Pentru acest exemplu, sa presupunem ca un tehnician de intretinere efectueaza o sarcina de intretinere planificata care consta intr-o schimbare a uleiului si o inspectie vizuala. In timp ce face acest lucru, observa ca un rulment este uzat si trebuie inlocuit. Au existat lagare de rezerva in stoc, astfel incat sa poata efectua imediat inlocuirea – facand, ceea ce am putea numi, o intretinere corectiva imediata .  

Exemplul # 3 – senzorii arata o aliniere ne-aliniata

Pentru ultimul exemplu, sa ne punem in pantofi unui manager de intretinere care are toate bunurile sale importante pe un program de intretinere bazat pe conditie. Asta inseamna ca a pus la baze toate echipamentele critice cu senzori, astfel incat sa poata monitoriza starea masinilor sale in timp real.

Daca intentionati sa implementati senzori de monitorizare a conditiei la instalatia dvs., asigurati-va ca ati verificat configuratia senzorilor modulatori IoT care rezolva problema instalatiilor complicate si costisitoare.

In scopul acestui exemplu, vom arunca in jurul unor numere arbitrare.

Dupa un timp, un senzor wireless montat pe un arbore rotativ al unei pompe semnaleaza faptul ca arborele nu este aliniat la 5 milimetri, in timp ce conditiile de functionare sigure permit doar pana la 3 milimetri de aliniere necorespunzatoare. Acest lucru indica in mod clar ca trebuie sa fie programate cat mai curand posibil unele actiuni corective.

Acum, retineti ca esecul nu sa intamplat inca . Pompa continua sa functioneze conform destinatiei, dar esecul se poate intampla in orice moment, ceea ce reprezinta riscuri semnificative pentru costuri si siguranta. Din fericire, tehnicienii sunt in masura sa dezasambleze imediat pompa si sa efectueze actiuni corective – fie o simpla strangere a pieselor libere, fie inlocuirea celor crapate.   

Acest exemplu ilustreaza modul in care puteti efectua intretinerea corectiva chiar si pe activele care nu au avut de fapt defectiuni functionale. In timp ce esecul este inca cel mai frecvent declansator al intretinerii corective , utilizarea sporita a echipamentului de monitorizare a conditiilor si a analizei predictive deschide usa pentru alte tipuri de declansatoare.

Stati in fata

Nu exista nicio organizatie care sa poata elimina complet intretinerea corectiva din partea organizatiei, dar asta nu trebuie sa va impiedice sa incercati sa reduceti numarul actiunilor corective neplanificate prin utilizarea unor masuri de intretinere proactive.

Speram ca acest ghid va va ajuta sa va optimizati procesul de intretinere corectiva, astfel incat sa va pregatiti sa rezolvati eficient toate problemele de intretinere.