Ce este intretinerea preventiva?

Intretinerea preventiva este un tip de intretinere proactiva care pastreaza bunurile in ordine si reduce timpul de intrerupere neprogramat si reparatiile majore.

Prezentare generala

Intretinerea preventiva, de asemenea, mentinerea preventiva de intretinere, este efectuata cu scopul de a creste durata de viata a activelor prin prevenirea deprecierii excesive si a deprecierii sau a defalcarii precoce. Aceasta intretinere include, dar nu se limiteaza la, ajustarile, curatarea, lubrifierea, repararea si inlocuirea pieselor.

Datorita nevoilor unice ale diferitelor active, tipul si cantitatea de intretinere preventiva necesara variaza. Din acest motiv, poate fi o provocare pentru a stabili un program de intretinere preventiva de succes . Cu toate acestea, o regula buna este sa incepeti cu un program PM bazat pe timp.

Tipuri de intretinere preventiva

Orice intretinere care nu este intretinere reactiva este o intretinere preventiva. Si exista multe tipuri diferite de intretinere preventiva care necesita diferite tipuri de tehnologie si expertiza.

Patru tipuri comune de intretinere preventiva (PM) includ:

  • Intretinerea pe baza de date – O comanda de lucru recurenta este programata pentru momentul in care se atinge un interval de timp specificat in sistemul de management al intretinerii computerizat (CMMS) .
  • Intretinerea bazata pe utilizare – Citirea masuratorilor este utilizata si inregistrata in CMMS. Cand se atinge o unitate specifica, se creeaza o comanda de lucru pentru intretinerea de rutina.
  • Intretinerea predictiva – Cand datele de comanda de lucru sunt inregistrate in CMMS, managerii de intretinere pot anticipa momentul in care un activ se va prabusi pe baza evenimentelor istorice si va crea PM-uri specifice pentru a preveni reactionarea acestora.
  • Intretinere obligatorie – Este similara cu cea de intretinere predictiva, dar in locul administratorului de intretinere care prescrie PM-uri, software-ul de invatare a masinilor le asista.

Modul in care intretinerea preventiva reduce timpul de intrerupere

Ganditi-va la aceasta in termeni simpli, cum ar fi cu masina dvs. Schimbarile de ulei si reparatiile regulate fac parte dintr-un program de intretinere preventiva, care asigura functionarea corecta a masinii si fara esec neasteptat. Daca ignorati programul de intretinere si intrerupeti intervalele de service, masina se va deprecia in valoare si utilitate. Acelasi lucru este valabil si pentru masinile din fabricile si echipamentele din instalatii.

Cu un program PM in vigoare, managerii de intretinere pot reduce timpul de intrerupere. Acest program este, de obicei, automatizat cu un CMMS care vine cu software-ul de planificare PM . Cu toate acestea, managerii sunt intotdeauna precauti de supra-intretinerea activelor. Exista un punct in care intretinerea preventiva incepe sa coste prea mult in raport cu perioada de intrerupere pe care o impiedica.

Exemple de intretinere preventiva

Unele aspecte ale unui program de intretinere preventiva solida sunt evidente. Echipamentele pentru linia de productie ar trebui sa fie intretinute in mod corespunzator pentru a preveni defectiunile, iar elementele de infrastructura, cum ar fi incalzirea, ventilatia si aerul conditionat (HVAC), ar trebui sa fie inspectate in mod obisnuit, curatate si actualizate, dupa cum este necesar. Cu toate acestea, pot exista si alte sisteme care au de asemenea nevoie de intretinere de rutina pentru a preveni esecul.

Ce zici de sistemele dvs. de apa? Aveti o filtrare adecvata? Exista sisteme de apa calda care pot fi o zona de reproducere pentru infectii bacteriene grave cum ar fi bolile legionare? Ce zici de sistemele dvs. electrice si de necesitatea de a se asigura ca acestea nu numai ca respecta legislatia, dar nu se degradeaza in timp? Usile, scarile, iluminatul si podelele necesita si inspectii periodice si intretinere.

Lista a ceea ce trebuie sa fie inclusa in planul de intretinere preventiva poate fi uimitoare, dar exista anumite linii directoare care va ofera cel putin o baza de conformitate. Institutul National de Standardizare al Statelor Unite ( ANSI ) poarta multe informatii despre intretinerea preventiva si este un loc bun pentru a incepe daca nu sunteti sigur in ceea ce priveste amploarea programului de care aveti nevoie.

Beneficiile intretinerii preventive

Exista mai multe avantaje in ceea ce priveste implementarea unui program de intretinere preventiva decat reducerea cantitatii de nefunctionari neplanificate. Alte beneficii includ:

  • Extinderea duratei de viata a activului
  • Cresterea sigurantei si reducerea riscului de ranire
  • Planificarea optimizata de intretinere si alocarea resurselor
  • Reparatii corective mai putin costisitoare
  • Marje mai bune si profituri din cauza mai putin timpi de intrerupere

Poate ca cel mai mare beneficiu este cresterea sigurantei, in special pentru o companie care detine utilaje grele. Pretul sigurantei angajatilor nu este niciodata prea ridicat si organizatiile, cum ar fi Administratia pentru Sanatate si Securitate Ocupationala (OHSA), aplica riguros politica guvernamentala.

Concluzie

Preventive de intretinere este adesea vazuta ca un cost de conducere care este dificil de justificat. Dar este nevoie doar de o perioada de nefunctionare sau de un singur accident care trebuie notificat pentru a demonstra cat de important este sa realizati un program de intretinere prospectiva. Pentru a incepe implementarea unui program PM, alegeti cateva active critice, faceti o lista de verificare pentru intretinerea preventiva , apoi programati PM-urile intr-un CMMS .